Expedition Cruises
door: Ander Licht Reizen

South Georgia in Depth



South Georgia is een zeer afgelegen eiland in het sub-Antarctische deel van de Atlantische Oceaan. Door z’n afgelegen ligging een oorspronkelijke aard is het een waar paradijs voor natuur- en dan met name faunaliefhebbers. Er zijn zeker andere mooie natuurgebieden met spectaculaire wildervaringen zoals de Ngorogoro krater in Afrika en de Galapagos Eilanden. Echter zoals die twee uniek zijn in hun karakter zo is ook South Georgia met niets te vergelijken. Dit afgelegen eilanden kent een verpletterende dierenrijkdom is landschappelijk prachtig. Cruises die dit eiland aandoen bezoeken vaak South Georgia voor 4 dagen tijdens een cruise die de South Georgia combineert met de Falkland Eilanden en Antarctica. Heel soms is er een speciale reis die zich helemaal richt op South Georgia en “South Georgia in Depth” is zo’n reis. In acht adembenemende expeditiedagen beleeft u uw eigen natuurdocumantaire tussen de honderduizenden koningspinguïns van Andrews Bay en Salisbury Plains, de zeeolifanten van Gold Harbour en de Antarctische zeeleeuwenmannetjes die een strijd op leven en dood voeren om zich gedurende een paar weken in de paartijd eigenaar te mogen noemen van een harem. De eigenaar van Ander Licht Reizen is in oktober 2015 meegeweest met deze fantastische expeditiecruise en kwam zeer enthousiast terug. Hij licht u graag voor over deze zeer speciale reis.

Dag 1 Vlucht naar de Falklands en start van de cruise

Deze expeditiecruise start met de vlucht van Punta Arenas in het zuiden van Chili naar de Falkland Eilanden. Bij aankomst in Stanley ligt de Akademik Sergey Vavilov al aan de pier van Stanley te wachten. Nadat alle passagiers zijn ingechecked in hun cabins volgt een ontmoeting met de crew tijdens een welkomscocktail. Na het diner wendt de Vavilov zijn steven richting South Georgia voor een reis die voor veel van de passagiers een 'adventure of a lifetime' zal blijken te zijn.

Dag 2-3 Van de Falklands naar South Georgia

In totaal is het ongeveer twee dagen varen in zuidoostelijke richting om South Georgia te bereiken. Tijdens deze dagen zal veel tijd aan dek worden besteed met het zoeken naar walvissen en andere zeezoogdieren. Ook talloze soorten zeevogels volgen het schip. Daarnaast worden aan boord lezingen gegeven door de poolexerts van de expeditiestaf over verschillende onderwerpen die allemaal betrekking hebben op de te bezoeken gebieden. Deze gaan ondermeer over dierenleven, geologie en natuurbescherming. Daarnaast is er een fotograaf aan boord die workshops zal geven over het fotograferen onder de specifieke omstandigheden tijdens de reis.

Dag 4 King Haakon Bay, Elsehul, Salisbury (noordwestkust)

De komende dagen zullen iedere verbeelding te boven gaan. Het eerste wat u van South Georgia ziet, zijn de machtige, met sneeuw bedekte bergtoppen. De verkenning van het eiland start langs de zuidelijke kustlijn. Als de weersomstandigheden het toestaan vaart het schip naar King Haakon Bay. Dit was de baai waar Ernest Shackleton met zijn mannen aan land kwam na de heroïsche oversteek vanaf Elephant Island in hun sloep; de James Caird. Dit afgelegen deel van South Georgia wordt ieder jaar slechts door een handvol schepen aangedaan.

Na het bezoek aan King Haakon Bay vaart het schip naar de meer beschermde wateren van de noordwestkust waar landingsplaatsen als Elsehul Bay en Salisbury Plains te vinden zijn. Elsehul is een prachtige baai waar black-browed en grey-headed albatrossen nestelen op de met gras begroeide kliffen rond de baai. Op Salisbury Plains leven overweldigende aantallen koningspinguïns. Tijdens de piek van het broedseizoen geldt deze plek een van de plekken met het meeste 'wild' per vierkante meter op aarde! De koningspinguïns zijn echter niet het enige wildlife wat hier te zien is. In het water zwemmen Antarctische pelsrobben, zeeolifanten luieren op het strand, jagers en reuzenstormvogels beheersen het luchtruim.

De volgende geplande halteplaats is Prion Island. Dit eiland is een 'Specially Protected Area' in verband met de kolonies van reuzenalbatrossen. Van deze indrukwekkende vogels met een spanwijdte van 2,5 tot 3,5 meter zijn er wereldwijd nog zo'n 26.000 exemplaren waarvan er jaarlijks 3000 naar South Georgia komen om een nest te bouwen. De albatrossen verblijven het grootste deel van hun leven in de lucht en op het water en komen alleen aan land om eieren te leggen en hun jongen te voeden. Alleen cruises vroeg en laat in het seizoen kunnen hier aan land want tussen van november tot half januari is het eiland gesloten vanwege de hoge concentratie van zeeleeuwen op het strand.

Dag 8 Fortuna, Stromness, Grytviken (centrale noordkust)

De volgende locatie die wordt bezocht is Fortuna Bay; een prachtig fjord dat is genoemd naar het schip ‘Fortuna’ van de Noors-Argentijnse walvisexpeditie die de nederzetting Grytviken stichtte. In Fortuna Bay leven naast de vele koningspinguïns ook vele zeeolifanten. Tot voor enkele jaren terug waren hier ook vaak rendieren te zien.Deze zijn in het verleden door de Noorse walvisvaarders op het eiland uitgezet maar recentelijk afgeschoten omdat ze niet op het eiland thuishoorden.

Op de tocht westwaarts langs de kust komt de historie nu tot leven bij Stromness en Grytviken. Dit zijn oude walvisvaardersnederzettingen die tegenwoordig vreemd aandoen in de verder zo pure en natuurlijke South Georgia. De fascinerende historie van de walvisvaarders, de historie van Sir Ernest Shackleton en zijn loyale rechterhand Frank Wild komt tot leven tussen de ruïnes van Grytviken en in de lezingen van de expeditiestaf. Een bijzonder detail bij deze cruise is dat de Vavilov de boot was die in 2011 de urn met as van Frank Wild naar South Georgia vervoerde om hem – naar aanleiding van Frank Wilds eigen wens – te begraven naast het graf van Shackleton.

Dag 10 Andrews Bay, Gold Harbour (zuidoostkust)

Na Grytviken volgen weer enkele spectulaire wildlifespots en wel St. Andrews Bay en Gold Harbour. Beide plaatsen hebben een rijk dierenleven en daarnaast landschappelijk zeer fraai. Gold Harbour dank zijn naam aan kliffen die de baai omringen en die geel kleuren in het licht van de laagstaande zon in de vroege ochtend en de late middag.

De laatste locatie die wordt bezocht is het Drygalsky Fjord. Deze prachtige fjord is bekend vanwege de vele ijsbergen en bij rustig weer is vaak goed te horen hoe immense stukken ijs afbreken van de gletsjer. Na deze laatste excursie zet de Vavilov koers naar Ushuaia en kan het napraten over de ervaringen van deze unieke expeditiecruise beginnen.

Dag 14-14 Van South Georgia naar de punt van Zuid-Amerika

Tijdens de laatste zeedagen op weg naar Zuid-Amerika kan iedereen z'n dagboeken bijwerken, foto's bekijken en wellicht gewoon een beetje uitrusten van een intensieve maar fabelachtige ontdekkingsweek. Een ook op deze tocht zal het schip weer worden begeleid door albatrossen, stormvogels en andere zeevogels. Op de laatste dag vaart het schip aan het begin van de avond het Beagle kanaal in en wordt een slotdiner georganiseerd waarbij ook de kapitein zal aanschuiven.

Dag 17 Aankomst in Ushuaia

Na het ontbijt kan afscheid worden genomen van de bemanning en de expeditiestaf. Afhankelijk van het vervolg van uw reis wordt u naar het vliegveld of uw hotel in Ushuaia gebracht. Daar eindigt deze unieke expeditiecruise naar South Georgia.

Hieronder vindt u een overzicht van alle vertrekdata voor de South Georgia in Depth. De prijzen zijn vanaf prijzen voor het goedkoopste kamertype. Heeft u belangstelling dan controleren we voor u graag de beschikbaarheid en sturen u een vrijblijvende offerte met een exacte prijs voor het door u gewenste huttype op de door u gewenste vertrekdatum.

Geen data meer in de planning voor deze cruise.
routekaartje - South Georgia in Depth

Expeditie-cruise naar het fauna paradijs South Georgia waarbij u 'alle' toplocaties van dit bijzonder eiland bezoekt

reiscode AQ0055
reisduur 15 dagen
startpunt Punta Arenas
eindpunt Ushuaia

prijstoelichting
De genoemde prijs is een vanaf prijs op basis van een triple cabin zonder eigen sanitair. Wij informeren u graag over de prijzen voor de door u gewenste kamertypes op de door u gewenste data.

accommodatie
Er zijn verschillende kamertypen beschikbaar die variëren wat betreft comfort en prijs.

reisgezelschap
internationale groep

reisperiode
Deze expeditie-cruises vinden plaats in ons winterseizoen


Inbegrepen
  • expeditiecruise op basis van gekozen huttype
  • maaltijden tijdens de cruise op basis van volpension
  • snacks, koffie en thee tijdens de cruise
  • excursies en lezingen tijdens de cruise
  • reisvoorbereidingsmaterialen
  • 1 kampeernacht tijdens de cruise
Niet inbegrepen
  • drankjes aan boord
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • fooien
  • optionele activiteiten als kajakken
  • eventuele brandstoftoeslagen

South Georgia in Depth

Hoogtepunten

South Georgia is een zeer afgelegen eiland in het sub-Antarctische deel van de Atlantische Oceaan. Door z’n afgelegen ligging een oorspronkelijke aard is het een waar paradijs voor natuur- en dan met name faunaliefhebbers. Er zijn zeker andere mooie natuurgebieden met spectaculaire wildervaringen zoals de Ngorogoro krater in Afrika en de Galapagos Eilanden. Echter zoals die twee uniek zijn in hun karakter zo is ook South Georgia met niets te vergelijken. Dit afgelegen eilanden kent een verpletterende dierenrijkdom is landschappelijk prachtig. Cruises die dit eiland aandoen bezoeken vaak South Georgia voor 4 dagen tijdens een cruise die de South Georgia combineert met de Falkland Eilanden en Antarctica. Heel soms is er een speciale reis die zich helemaal richt op South Georgia en “South Georgia in Depth” is zo’n reis. In acht adembenemende expeditiedagen beleeft u uw eigen natuurdocumantaire tussen de honderduizenden koningspinguïns van Andrews Bay en Salisbury Plains, de zeeolifanten van Gold Harbour en de Antarctische zeeleeuwenmannetjes die een strijd op leven en dood voeren om zich gedurende een paar weken in de paartijd eigenaar te mogen noemen van een harem. De eigenaar van Ander Licht Reizen is in oktober 2015 meegeweest met deze fantastische expeditiecruise en kwam zeer enthousiast terug. Hij licht u graag voor over deze zeer speciale reis.


Dag-tot-dag

Dag 1 Vlucht naar de Falklands en start van de cruise

Deze expeditiecruise start met de vlucht van Punta Arenas in het zuiden van Chili naar de Falkland Eilanden. Bij aankomst in Stanley ligt de Akademik Sergey Vavilov al aan de pier van Stanley te wachten. Nadat alle passagiers zijn ingechecked in hun cabins volgt een ontmoeting met de crew tijdens een welkomscocktail. Na het diner wendt de Vavilov zijn steven richting South Georgia voor een reis die voor veel van de passagiers een 'adventure of a lifetime' zal blijken te zijn.

Dag 2-3 Van de Falklands naar South Georgia

In totaal is het ongeveer twee dagen varen in zuidoostelijke richting om South Georgia te bereiken. Tijdens deze dagen zal veel tijd aan dek worden besteed met het zoeken naar walvissen en andere zeezoogdieren. Ook talloze soorten zeevogels volgen het schip. Daarnaast worden aan boord lezingen gegeven door de poolexerts van de expeditiestaf over verschillende onderwerpen die allemaal betrekking hebben op de te bezoeken gebieden. Deze gaan ondermeer over dierenleven, geologie en natuurbescherming. Daarnaast is er een fotograaf aan boord die workshops zal geven over het fotograferen onder de specifieke omstandigheden tijdens de reis.

Dag 4 King Haakon Bay, Elsehul, Salisbury (noordwestkust)

De komende dagen zullen iedere verbeelding te boven gaan. Het eerste wat u van South Georgia ziet, zijn de machtige, met sneeuw bedekte bergtoppen. De verkenning van het eiland start langs de zuidelijke kustlijn. Als de weersomstandigheden het toestaan vaart het schip naar King Haakon Bay. Dit was de baai waar Ernest Shackleton met zijn mannen aan land kwam na de heroïsche oversteek vanaf Elephant Island in hun sloep; de James Caird. Dit afgelegen deel van South Georgia wordt ieder jaar slechts door een handvol schepen aangedaan.

Na het bezoek aan King Haakon Bay vaart het schip naar de meer beschermde wateren van de noordwestkust waar landingsplaatsen als Elsehul Bay en Salisbury Plains te vinden zijn. Elsehul is een prachtige baai waar black-browed en grey-headed albatrossen nestelen op de met gras begroeide kliffen rond de baai. Op Salisbury Plains leven overweldigende aantallen koningspinguïns. Tijdens de piek van het broedseizoen geldt deze plek een van de plekken met het meeste 'wild' per vierkante meter op aarde! De koningspinguïns zijn echter niet het enige wildlife wat hier te zien is. In het water zwemmen Antarctische pelsrobben, zeeolifanten luieren op het strand, jagers en reuzenstormvogels beheersen het luchtruim.

De volgende geplande halteplaats is Prion Island. Dit eiland is een 'Specially Protected Area' in verband met de kolonies van reuzenalbatrossen. Van deze indrukwekkende vogels met een spanwijdte van 2,5 tot 3,5 meter zijn er wereldwijd nog zo'n 26.000 exemplaren waarvan er jaarlijks 3000 naar South Georgia komen om een nest te bouwen. De albatrossen verblijven het grootste deel van hun leven in de lucht en op het water en komen alleen aan land om eieren te leggen en hun jongen te voeden. Alleen cruises vroeg en laat in het seizoen kunnen hier aan land want tussen van november tot half januari is het eiland gesloten vanwege de hoge concentratie van zeeleeuwen op het strand.

Dag 8 Fortuna, Stromness, Grytviken (centrale noordkust)

De volgende locatie die wordt bezocht is Fortuna Bay; een prachtig fjord dat is genoemd naar het schip ‘Fortuna’ van de Noors-Argentijnse walvisexpeditie die de nederzetting Grytviken stichtte. In Fortuna Bay leven naast de vele koningspinguïns ook vele zeeolifanten. Tot voor enkele jaren terug waren hier ook vaak rendieren te zien.Deze zijn in het verleden door de Noorse walvisvaarders op het eiland uitgezet maar recentelijk afgeschoten omdat ze niet op het eiland thuishoorden.

Op de tocht westwaarts langs de kust komt de historie nu tot leven bij Stromness en Grytviken. Dit zijn oude walvisvaardersnederzettingen die tegenwoordig vreemd aandoen in de verder zo pure en natuurlijke South Georgia. De fascinerende historie van de walvisvaarders, de historie van Sir Ernest Shackleton en zijn loyale rechterhand Frank Wild komt tot leven tussen de ruïnes van Grytviken en in de lezingen van de expeditiestaf. Een bijzonder detail bij deze cruise is dat de Vavilov de boot was die in 2011 de urn met as van Frank Wild naar South Georgia vervoerde om hem – naar aanleiding van Frank Wilds eigen wens – te begraven naast het graf van Shackleton.

Dag 10 Andrews Bay, Gold Harbour (zuidoostkust)

Na Grytviken volgen weer enkele spectulaire wildlifespots en wel St. Andrews Bay en Gold Harbour. Beide plaatsen hebben een rijk dierenleven en daarnaast landschappelijk zeer fraai. Gold Harbour dank zijn naam aan kliffen die de baai omringen en die geel kleuren in het licht van de laagstaande zon in de vroege ochtend en de late middag.

De laatste locatie die wordt bezocht is het Drygalsky Fjord. Deze prachtige fjord is bekend vanwege de vele ijsbergen en bij rustig weer is vaak goed te horen hoe immense stukken ijs afbreken van de gletsjer. Na deze laatste excursie zet de Vavilov koers naar Ushuaia en kan het napraten over de ervaringen van deze unieke expeditiecruise beginnen.

Dag 14-14 Van South Georgia naar de punt van Zuid-Amerika

Tijdens de laatste zeedagen op weg naar Zuid-Amerika kan iedereen z'n dagboeken bijwerken, foto's bekijken en wellicht gewoon een beetje uitrusten van een intensieve maar fabelachtige ontdekkingsweek. Een ook op deze tocht zal het schip weer worden begeleid door albatrossen, stormvogels en andere zeevogels. Op de laatste dag vaart het schip aan het begin van de avond het Beagle kanaal in en wordt een slotdiner georganiseerd waarbij ook de kapitein zal aanschuiven.

Dag 17 Aankomst in Ushuaia

Na het ontbijt kan afscheid worden genomen van de bemanning en de expeditiestaf. Afhankelijk van het vervolg van uw reis wordt u naar het vliegveld of uw hotel in Ushuaia gebracht. Daar eindigt deze unieke expeditiecruise naar South Georgia.

Koningspinguïns bij Salisbury Plains, South Georgia (foto: Aaron Lawton)

slideshow - South Georgia in Depth



anvrsgrcalamiteitenfonds